Afgunst

Vandaag in alle kranten: ‘gasten van DWDD verdienen geld’. Dat is natuurlijk belachelijk. Ronduit crimineel. Want ze zitten daar alleen maar, geven 3 korte reacties en dan krijgen ze € 2000,- euro?!! ‘Dat wil ik ook wel’, zegt menig Jan Doedel vanaf zijn bankstel in een Vinex wijk. Maar sorry Jan: wij willen jou niet! Want jij hebt geen uitverkochte theaterzalen, een succesvol programma of behoort tot de top van de Nederlandse acteurs.

 

Mensen die veel geld verdienen hebben daar ontzettend hard hun best voor moeten doen. Laat dat toch eens heel goed doordringen. ‘Maar de directeuren overal die graaien maar en die graaien maar.’ Dat klopt, en daar moet iets aan gebeuren. Alleen het feit dat een directeur een (zeer) hoog salaris ontvangt, heeft ook alles te maken met het feit dat niemand die baan (lees: verantwoordelijkheid) wil dragen. Ik spreek beroepsmatig bijna dagelijks met mensen die een ‘goede baan’ of hoge positie hebben. Vaak staan ze op een vliegveld. Eén van de drie vluchten van die dag te halen. Persoonlijk heb ik al stress voor een paar uurtjes op een overvol Schiphol vlak voor mijn vakantie. Deze mensen doen niet anders dan zichzelf van hot naar her slepen, zich inlezen in werkelijk alle onderwerpen, overleggen, beslissen, verantwoording afleggen. 

 

Natuurlijk kun je van de topmensen vragen waarom ze zichzelf mateloos (eindeloos) verrijken. Met name in de financiële sector is daar stelselmatig sprake van. In mijn boek WAHLBERG - Het verhaal van een CEO, beschrijf ik hoe mensen tot dat punt komen, en ook wat ze er aan kunnen doen. Maar laten we eerlijk zijn: de grenzeloze hebzucht is ons allemaal bekend toch? Of wilt u op uw spaargeld ook 0% rente accepteren? Dit jaar een kleinere auto kopen dan uw vorige? Toch maar op een flatje gaan bivakkeren en uw vrijstaande woning verkopen? Nee he? U wilt ook groei. En de mensen die daar hun werk van maken zijn in ernstige mate gefocust op die groei. Met alle gevolgen van dien.

 

Het is aan de leiders om zich te laten begeleiden in het herkennen en beheersen van hun talenten (en dus valkuilen). Maar het is aan ‘het volk’ om ook eens op te houden met het eindeloze vingerwijzen en afgunstig schreeuwen. Ik vind het geweldig als er goede gasten aanschuiven bij DWDD, dan mogen die daar toch gewoon voor betaald worden? Als Marc Marie in het theater staat verdient hij op dat moment een veelvoud. En terecht. Want in die 2 jaar daarvoor, als hij het programma schrijft in alle stilte, stuurt u hem toch ook geen boekenbon of een pannetje snert? 

 

Ken jezelf, begrijp de ander en veroordeel niet iedereen die het in jouw ogen ‘beter’ heeft. Want alles komt met een prijs, ZEKER succes…