De kracht en het gevaar van Noordelijke Nuchterheid

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, pleegt men in de drie Noordelijke provincies graag te zeggen. Een regio waarin ik mij bijzonder thuis voel, omdat ik denk dat die eerlijke en ‘no-nonsense’ aanpak erg waardevol kan zijn. Het draagt bij aan eerlijk en succesvol ondernemerschap. Maar is er ook een keerzijde?

 

Eveneens een eigenschap van ‘nuchterheid’, is dat men vrijwel alle hulpverlening afdoet als ‘poespas’. Dokters bezoek je pas als er ledematen van je lichaam vallen en een tandarts bel je pas als er na een niesbui kiezen door de kamer schieten. Misschien een overtrokken scenario, maar in beginsel is het wel de zienswijze van de o zo praktische Noorderling. 

 

Ondernemers staan in Friesland, Groningen en Drenthe bekend om een eerlijke werkwijze die werkt volgens het principe afspraak = afspraak. Veel bedrijven in de Randstad doen graag zaken met deze mensen, omdat ze er simpelweg van op aan kunnen. Alleen is er toch ook een eigenschap die de zakenmannen en vrouwen van Noord-Nederland kunnen leren uit deze watervlugge en uiterlijk gerichte wereld. Daar staat men namelijk wèl open voor hulp. Natuurlijk is er een vooroordeel dat het dan gaat om ‘gladde consultants’ en ‘foute accountants’, maar er zijn ook een heleboel waardevolle professionals die hun hulp aanbieden.

 

Waarom zou je iets alleen doen, als je het ook samen kunt doen? Wanneer besteed je als ondernemer tijd en aandacht aan je grootste kapitaal: jijzelf? Nuchterheid in combinatie met kwetsbaarheid. Volgens mij is dat de ultieme sleutel tot succes.