Gel(dw)o(l)ven

Ze duiken overal op: methodieken en stromingen die met ingewikkelde ‘algoritmes’ kunnen bepalen wat er ‘mis met u is’. Nog sterker: er zijn gespecificeerde ‘coaches’ die hier mee werken en grof geld verdienen. Nu plaats ik ‘coaches’ heel duidelijk tussen aanhalingstekens. Een coach helpt namelijk mensen aan de hand van een zelf ingebracht vraagstuk, niet aan de hand van een gedigitaliseerde gokmachine. Dat is een vorm van ‘cold-reading’ die geen plaats zou mogen kennen in de hulpverlening van mensen. Je kunt het heel hip “Quaning” noemen, maar “Fraud” zou een betere vertaling zijn van de inhoud: bedrog.

 

Maar waarom dan toch klandizie? Mensen die zo wanhopig zoeken dat ze grof geld betalen voor een systeem dat iedereen met een beetje gezond verstand zal afwijzen. Omdat er vaak sprake is van een aandachtsgebied dat zo fragiel/gevoelig/heftig is, dat men de werkelijke bron van verdriet/ellende graag ontloopt. Wat is er dan mooier dan eindeloos geloven in eender welk systeem dat met een nieuwe oorzaak op de proppen komt?

 

‘Coaches’ die hier mee werken maken willens en wetens misbruik van mensen die behoefte zouden hebben aan eerlijke feedback. Aan iemand die ze confronteert om daarna klaar te staan met een aanpak/methodiek die werkt. Een aanpak voor problemen die bewezen is en onderzocht. Geen valse beloften maar oprechte betrokkenheid.

 

De kern van het verhaal: ben je niet bereid tot de kern van je probleem te komen, zal eender welk ‘geloof’ je verder van die kern brengen. Dus zoek een coach zonder flauwekul, die eerst streng kan zijn en daarna met je gaat werken aan vooruitgang. Want geloven in een externe oplossing, is het ontkennen van je verantwoordelijkheid. En als je die niet wilt erkennen, kan geen coach je helpen.