Grijze Haren

Bij een coach denkt u vast aan een man of vrouw van een jaar of 50, met een sereen rustieke uitstraling en rimpels van wijsheid. Uw probleem of uitdaging is van zodanig belang, dat u het graag uitbesteedt aan iemand met ervaring. Maar wat is ervaring? En is coaching iets dat draait om ervaring of juist niet? Wat doet een coach eigenlijk?


Nu zijn er nogal wat ‘thematieken’ die in ons vak worden benaderd. Mijn specialisatie gaat over executive en business coaching. Deze vorm behelst in de kern de relatie tussen problemen in een bedrijf, en het oorzakelijk verband met het gedrag van de bestuurder of ondernemer in kwestie. Daarbij wordt coaching als techniek gebruikt om de bestuurder inzicht te geven en te laten groeien. Maar feitelijk is het ‘kennisgebied’ vooral gerelateerd aan twee zaken: coaching en bedrijven. Dan kunt u zich vervolgens afvragen welke kennis van bedrijven relevant is. Is het dezelfde kennis als de bestuurder in dit voorbeeld heeft (omdat u ooit dezelfde opleiding aan Nyenrode volgde), en is het mogelijk dat u over veel zaken hetzelfde inzicht kent? Is de coach dan nog wel scherp? Heeft deze nog wel de frisse en ‘andere’ blik die nodig is om te prikkelen?


Zelf ben ik één van de jongste coaches op executive gebied, in mijn branche. Door vanuit mijn creatieve en adviserende verleden bestuurders bij te staan in het vinden van originele oplossingen, werd ik benaderd om hen deze techniek inzichtelijk te maken. Dit was het begin van mijn coachingpraktijk. Mijn kernkwaliteit was niet het kennisniveau, maar het gebrek er aan en het vermogen om juist een andere invalshoek te kiezen. Want zeg nou zelf: bedrijven boeken geen succes dankzij de aanwezige boekenkennis. Het draait keer op keer weer om een ondernemer die eigenwijs is en een bestuurder met lef. Waarom? Omdat ze juist afwijken van de gebaande paden en een goed ontwikkelde ‘gut feel’ weten te volgen. Coaching is een prachtig instrument om mensen te helpen bij het ontwikkelen van deze gut feel. Welke kleur haar je daar voor nodig hebt? Ik zou het werkelijk niet weten, wat denkt u ?