Hondenvoer en Coaching ?!

Omdat mijn dochter besloot om vroeg wakker te zijn vandaag, zat ik met mijn kop koffie in de hand te kijken naar De Keuringsdienst van Waarde. Een uitzending over de diervoeder industrie, die troebel en mysterieus te werk gaat. Waarom? Omdat ze slachtafval, mest, maden en kilo’s met chemische troep verwerken in een product dat ‘het beste voor je hond of kat’ pretendeert te zijn. Als consument word je flink belazerd en genept...

 

Als nieuwsgierig en analytisch ingestelde ondernemer, ben ik in mijn eigen branche ook een zoektocht gestart. Een zoektocht naar ‘wat is coaching eigenlijk?’. Waar je in terecht komt is een branche die (zeker op een lager niveau) bolstaat van clichés, aannames en veronderstellingen. Een coach moet een ‘neutrale spiegel’ zijn, mag geen advies geven, moet de grens met therapie bewaken etc.etc.

 

Nu blijkt dit bij nader onderzoek helemaal niet zo te zijn. Er is zeker een grote laag met coaches die ‘maar wat aanmodderen’. In de professionele sector (en hiervan zijn vrijwel alle betrokkenen aangesloten bij de beroepsorde), vind je bijzonder veel coaches die exact weten wat ze doen. Elk van hen heeft een eigen ‘aandachtsgebied’, en daarvan is de coach erg goed op de hoogte. Een flinke dosis kennis dus. Van 2 zaken: de doelgroep, en de mate waarin de coach zichzelf verhoudt tot die doelgroep.

 

Dan is er een kleine 10% ‘coachvaardigheden/modellen/werkvormen’. Eigenlijk zijn dat manieren om interventies te voeren, gesprekken op gang te krijgen, ingangen te vinden en processen te ordenen. Heel prettig voor veel cliënten, omdat er een duidelijke structuur met een meetbaar resultaat kan worden aangebracht. Maar wat maakt een coach dan uniek?

 

Binnen een coach-client-relatie, is er altijd een basis van vertrouwen (ook wel rapport) nodig. Dat is een intermenselijke ‘klik’, die veel te maken heeft met een likeability-factor in combinatie met een professionele, zelfverzekerde houding. Een onzekere, bleke, trillende coach is geen uithangbord voor zijn/haar praktijk. Oprechtheid speelt hierin ook een belangrijke rol. Oprecht betrokken en beschikbaar voor je cliënten, zonder dat er andere belangen meespelen.

 

En als laatste? LEF! U zult misschien denken dat coaching in vergelijking tot bijvoorbeeld arbeid op een boorplatform of bij de luchtmacht een veilig beroep is, maar niets is minder waar. Wandelen over de grens tussen logische niveau’s (Bateson & Dilts) is soms heel erg spannend. De zoektocht naar motivatie, beweging en veranderbereidheid. Schakelen tussen de kinderlijke nieuwsgierigheid en kritisch volwassen feedback. Door blijven vragen bij absurde overtuigingen, net zo lang tot de cliënten zelf gaan heroverwegen en terugkomen bij de realiteit.

 

Ik heb geleerd dat er geen grens is tussen coaching en advies. Er is geen scherp onderscheid te maken tussen cognitieve therapie en coach-gesprekken. De mengelmoes maakt beweging mogelijk, de coach onderscheidt zich door de samenwerkingsvorm, die een vriendschappelijk karakter aanneemt met een ondersteunende rol, in tegenstelling tot een behandelproces. 

 

Conclusie? Een professioneel coach geeft een kijkje in de keuken en stelt zijn recept beschikbaar voor toetsing. Mijn recept van (pittige) executive coaching bevat de volgende ingredienten:

 

10% Coachvaardigheden en kennis

10% Kennis van executives, hun belevingswereld, kaders en kwaliteiten

5% Kennis van organisaties, leiderschap, structuren en processen

10% Creatieve kijk op probleemoplossing en uitdagingen

5% Ervaring als consultant en ondernemer bij het oplossen van (cruciale) vraagstukken

10% Humor in gesprekken en bij het (her) ontdekken van situaties en vraagstukken

30% Lef en de bereidheid om een executive te prikkelen en uit te dagen

15% Bereidheid om te onderzoeken, een combinatie van nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen

10% Kwetsbaarheid en de kracht om zelfonderzoek te combineren met groei, intervisie en reflectie

 

Dit alles op smaak gebracht met diverse smaak- en geurstoffen (waaronder verse koffie) en verpakt in een net jasje :)

 

Eet u smakelijk !