Keuringsdienst van Waarde: topcoaches!

Eén van mijn favoriete TV programma’s is KRO’s Keuringsdienst van Waarde. Vanmorgen keek ik naar een uitzending over de truffelsaus van Bertolli. Natuurlijk weten wij als veel te drukke gemaks-consument dat we dagelijks belazerd worden door commercials. Maar KVW zoekt uit wat er nu waar is. Dat doen ze vrijwel altijd volgens een bepaald stappenplan:

  • Eerst eens bellen met de fabrikant en vragen hoe het zit
  • Wat er niet duidelijk wordt, gaat men feitelijk onderzoeken
  • Als er twijfels zijn, worden ‘statements’ geverifieerd
  • Uiteindelijk wordt het ‘verhaal’ opnieuw gepresenteerd, maar dan volledig in balans en conform de feiten

Eigenlijk zou de KVW een prachtige stage-plek zijn voor executive coaches. Want anders dan een ‘doorsnee coach’, moeten executive coaches in staat zijn om hun cliënten een reality check te geven. Doorvragen, onderzoeken en alle bullshit (pardon my French) wegknippen. Het is van cruciaal belang dat een goede bestuurscoach in staat is om te vragen: ‘waarom doe je dit in hemelsnaam?’, of zoals in het filmpje over de truffels: ‘zit hier eigenlijk wel truffel in?’ Is dit voor u nog te abstract? Dan een concreter voorbeeld:

 

Apple heeft als statement ‘We challenge the status quo...’

Google heeft als statement ‘Het organiseren van alle informatie ter wereld...’

Volkswagen ‘To offer attractive, safe and environmentally sound vehicles...’

ABN Amro ‘Wij streven naar de beste oplossingen voor onze klant...’

 

Gaat u als lezer van deze blog nu eens in de ‘KVW’ modus zitten. Wat nu als u de CEO van deze bedrijven mocht bellen? Dingen mocht onderzoeken? Zaken kon verifiëren? Denk u dat er een verschil zit tussen de gepresenteerde werkelijkheid en de feitelijke werkelijkheid? Pas als die twee (grotendeels) met elkaar in balans zijn, is er sprake van een bedrijf dat in balans is. Dat oprecht een missie heeft, in staat is om zowel zichzelf als de maatschappij te dienen. Feitelijk zijn dit de bedrijven die kans maken op een mooie toekomst. En de rest? Stevent af op een jammerlijke ondergang dankzij hebzucht, misleiding en puur bedrog.

 

KLIK HIER OM DE UITZENDING VAN KVW 'TRUFFELS VAN BERTOLLI' TE BEKIJKEN TER INSPIRATIE