Puur bedrog

Zigeunerschnitzel van Albert Heijn bevat 'slechts' 65 procent vlees, kopt NU.nl vandaag. 65% is dus waar je voor betaalt, de rest is water of chemische rommel. Consumenten schreeuwen moord en brand. En terecht: want we worden met z’n allen dagelijks belazerd. Door autofabrikanten, voedselproducenten, banken en politici. 

 

Maar wat doen we er aan? Besluiten we daardoor massaal naar een slager te lopen, in plaats van het ‘all-in’ shoppen bij de grootgrutters? Nee hè? Want luiheid en gemakzucht winnen het vrijwel in elke wedstrijd van gezondheid, normbesef en standvastigheid. En is die verdeling van 2/3 product en 1/3 rommel niet een verhouding die we zelf ook inzetten? Als de gemiddelde werknemer 2/3 van de dag aan het werk is, mag de werkgever in zijn/haar handjes knijpen. Leveren we zelf dus niet ook 1/3 rotzooi? 

 

Hoe doorbreken we deze impasse van wederzijdse oplichterij? Is het net als met een dieet: jojo-en tot het einde? Of kunnen we ineens een principieel gevoel of sterke ruggengraat kweken? Wat mij betreft beginnen we met een wettelijke aanpak. Eentje waarbij werknemers van fabrikanten, producenten, farmaceuten en banken persoonlijk (strafrechtelijk) vervolgd kunnen worden voor het verkopen onder valse voorwendselen. Dat maakt dat elk individu in een bedrijf een risico loopt als het geheel een foute stap dreigt te zetten.

 

Vervolgens kunnen we misschien leren waarom we als mens zo makkelijk berusten in het leveren van een prutsproduct. We onszelf verkopen voor 100% arbeid, maar dit vrijwel nooit leveren. Is het luiheid? Is de functie te hoog gegrepen? Spelen er persoonlijke problemen? Hierin is eerlijkheid de troef: maar hoe leer je eerlijk zijn? Door iemand kritisch te bevragen en ook uit te zoeken of het verhaal klopt. Wie dat doen? Journalisten, wetenschappers, coaches. 

 

En u? Klopt uw verhaal?