Waarom je alleen moet investeren in iets dat je begrijpt...

Bitcoin, Ethereum, BitcoinCash, Litecoin: het zijn klinkende crypto-munten die het financiële nieuws al maandenlang gijzelen. De niet-door-kennis-geteisterde journalistiek (lees; NU.nl) bericht u het liefst met alinea’s vol angstzaaierij, doemscenario’s en waarschuwingen van politici, economen en bankiers. Vandaar ook deze blog, ik voorzie u graag van de benodigde kennis op basis van 5 inzichten:

  1. Gebrek aan fysieke waarde Bitcoin (e.a.)

Het meest gehoorde argument van ‘analisten’, ‘economen’ en ‘beurskenners’ is dat er geen fysieke waarde ligt onder de digitale munten. News-update; dat ligt onder geen enkele valuta. Nixon maakt in ’71 een einde aan de laatste munt (dollar) die aan de goudstandaard was gekoppeld. Uw vertrouwen bepaalt de waarde van alle valuta ter wereld. Iedere munt in de wereldgeschiedenis die ten onder ging, ging dat door hyperinflatie nadat de beheerder ervan teveel (eindeloos) had laten bijdrukken. 

2) Dus Bitcoin vertegenwoordigt geen waarde?

Wat is volgens u de waarde van goud? Juist: schaarste. Er is weinig van, en het glimt. We weten dat er moeilijk aan te komen is, en zoals de belangrijkste wetten in de economie ons vertellen: daar kun je dus lekker mee handelen. Bitcoin is eigenlijk niets anders dan een dichtgetimmerd stelsel van digitale schaarste. Je moet enorm hard je best doen (minen) om Bitcoin te vinden. Omdat er weinig van is, en het veel beter te labelen en distribueren is, geldt het als prachtige basis voor een monetair stelsel. Let wel: een stelsel dat werkt tussen mensen onderling, zonder inmenging, macht of controle door overheden of banken.

3) Waarom zouden we zonder banken en overheden willen?

Omdat het ongecontroleerde, opportunistische, manipulatieve mafketels bij elkaar zijn. Wanneer onze pudding-bestuurder Rutte u 1000,- euro 'cadeau' wil doen, moet hij eigenlijk zeggen: dat kost u per schenking maar liefst € 1500,- euro door mijn super in-efficiente ambtenaren apparaat. We betalen dat door de belasting te verhogen OF met staatsobligaties. Looptijd van die obligatie is 25 jaar, ergo: het probleem is zeker 6 kabinetten doorgeschoven. Banken kunnen niks. Banken poepen geld, dankzij een bank-‘licentie’. Dat is een vrijbrief om wanneer je 4 euro hebt, 100 euro uit te lenen. Volksverlakkerij hoor ik u denken? U leert snel… Deze partijen hebben geen enkel belang bij een onafhankelijk monetaire basis. Immers; ze kunnen u momenteel opportunistisch belazeren en bovendien mee laten betalen aan hun eigen fouten (bankencrisis, overheids-falen) etc. Begrijpt u wat er gebeurt wanneer er ineens vanuit ‘het volk’ controle komt over de basis voor valuta? Dan moeten ze ineens verantwoording gaan afleggen en beperkingen instellen op hun mooie praatjes. Hebben we het niet meer over politiek (lees: creatief konkelen) maar over serieus leiderschap.

4) En al die dalingen en waarde-verminderingen dan?

Als u in september één bitcoin kocht, betaalde u € 3200,- euro. Begin december was deze € 16.000,- waard, maar op het moment dat ik dit schrijf zo’n € 9800,-. Uiteraard; het is een volatiel stelsel, maar ik ben zeer nieuwsgierig naar het rendement op uw spaargeld en aandelen in 2017. De schommelingen komen voort uit 2 zaken: externe manipulatie en hebberige sukkels. Ik zeg het plat: want dat is het ook. Externe manipulatie komen bij u binnen vanuit allerlei ‘kennis-partijen’, ‘media’ en andere ‘deskundigen’. Let wel: geen enkele bank werkt met digitale munten, geen enkele econoom heeft maar een letter geleerd over crypto’s, en overheden zijn al 2 jaar in paniek over iets waarvan ze werkelijk niets van begrijpen. U krijgt dan ook geen informatie van kenners, maar van tegenstanders. Mensen die oprecht ALLES te verliezen hebben in een tijdperk waarin Bitcoin (en andere crypto’s) beperkingen opleggen aan opportunisme en machtsmisbruik. Iemand die investeert in dit soort zaken, zou verstand moeten hebben van de filosofie en tot op zekere hoogte van de wiskunde achter de munten. Komen we op de ‘hebberige sukkels’. Dat zijn mensen die niets begrijpen van de Bitcoin filosofie, maar op korte termijn winst willen halen uit een totaal onbekend fenomeen. China is kritisch (logisch: want overheid)? Dan zijn we in paniek en verkopen allemaal die paar honderd euro digitale munt met dik verlies. Zonde: want het verlies van gisteren, is vandaag al weer gecompenseerd.

5) Conclusie

Verdiep je in Bitcoin, bekijk documentaires (o.a. gratis op Netflix) en laat je voorlichten door mensen met inhoudelijke kennis en visie. Investeer enkel in een concept waarin je gelooft. Je koopt toch ook alleen aandelen in bedrijven die je vertrouwen geven? Luister niet naar tegenstanders die alles te verliezen hebben bij succes van crypto-currencies. Economen (wetenschappers) snappen niets van dit fenomeen: het is ze niet geleerd. Banken willen geld blijven creëren en leningen uitpoepen. Ze verantwoorden liefst zo min mogelijk. Overheden? Die houden u graag in bedwang door zelf alle invloed en macht te houden over de valuta. En u? Heeft u al bedacht wat u van crypto’s vindt? Mijn advies is simpel: vergaar de kennis alvorens u investeert. Of laat het hele circus rustig aan u voorbij trekken, met dien verstande dat u zich moet beseffen dat dit circus het dorp niet meer zal verlaten. Negeren = verliezen.

If you can’t stand the heat: get out of the kitchen.