Wie is de Mol?

1 Januari aanstaande begint het weer: Wie is de Mol. Een zeer succesvol televisie format, dat miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd houdt. Zelf ben ik getrouwd met een absolute fan, en ik kijk dan ook regelmatig mee. Wat me opvalt, is de parallel die te trekken valt met het gevoel dat ik soms krijg bij teamcoaching.

 

Ik word regelmatig gevraagd om een bestuur of raad van toezicht te coachen. Veelal vanuit een vrijblijvende opdracht (kom eens meekijken tijdens een vergadering), blijkt dat er van alles speelt in een groep mensen. Wat voor mij de vraag is, is wat er speelt dat een succesvol teamproces saboteert. Wie heeft er belang bij een uitkomst die geen recht doet aan alle potentie?

 

Er zijn vele redenen voor mensen om niet maximaal te presteren. Angst, onzekerheid, afgunst, woede, ontevredenheid, onkunde, enzovoort. Mijn taak is echter niet om ‘de rotte appel’ te vinden. Want in een gezond groepsproces zou iedereen het ongezonde fruit al lang herkend en weggegooid hebben. De echte vraag is: waarom houdt het team dit geheel in stand? Want iemand tolereren die er een potje van maakt, heeft ook een sterke oorzaak.

 

Kan het zo zijn dat het team de taken niet aankan? Is het zo dat het ontbreekt aan een natuurlijk leider? Zijn de opdrachten te vaag omschreven? Is er gebrek aan communicatie? Moeten er specialisten worden toegevoegd om het kennispeil omhoog te brengen? Omdat je mensen observeert en achterliggende drijfveren zoekt, krijg ik altijd het televisie gevoel. Niet luisteren naar WAT iemand zegt, maar WAAROM. En tsja, dan stel ik mijzelf stiekum wel eens de vraag: “Wie is de Mol?”…

 

* Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? begint op 1 januari op NPO1, om 20.30 uur.